Sudah berdaftar sebagai ahli e-MANS?
Posted by maahad_ahmadi on 2.3.09 in
Kemahiran Bahasa Al-Quran (KEMBAQ) telah merancang satu modul bahasa arab khas kepada pelajar-pelajar tingkatan 1 dan tingkatan 2 Maahad Ahmadi selama 3 bulan yang bermula pada 12hb Januari – 25hb Mac 2009. Program ini bertujuan untuk mencapai target sasaran 80% ‘A’ bagi calon PMR 2010 dan 100% ‘A’ bagi calon PMR 2011. Di samping itu juga, program ini dapat memahirkan pelajar-pelajar yang mampu membuat ayat dan bertutur dalam bahasa arab dengan lancar tanpa sebarang kesalahan ayat.

Kursus ini diketuai oleh Ustaz Zulkarnain bin Itam serta dibantu seramai 15 orang fasilitator lepasan STAM Maahad Ahmadi yang terlatih. Bagi tingkatan 1, kursus ini dilakukan dari hari Isnin hingga hari Jumaat bermula 7.30 pagi hingga 10.00 pagi. Pelajar-pelajar akan di bahagikan kepada beberapa kumpulan untuk memudahkan proses pembelajaran. Setiap kumpulan mempunyai fasilitator yang akan membantu mereka dalam proses pembelajaran. Manakala bagi tingkatan 2, kursus mereka dilakukan pada hari Isnin dan Rabu bermula jam 9.00 malam hingga 10.30 malam.

Permulaan Kursus Intansif Bahasa Arab dengan memberi sedikit motivasi kepada pelajar-pelajar untuk menerangkan kepada mereka kepentingan penggunaan bahasa arab.
Motivasi ini diberi bagi menarik minat pelajar-pelajar untuk mempelajari bahasa arab. Selepas itu mereka memulakan sesi pembelajaran yang akan di ketuai oleh Ustaz Zulkarnain bin Itam dan dibantu oleh fasilitator.

Dalam Kursus Intansif Bahasa Arab ini, kami menggunakan modul pendekatan yang berbeza bagi tingkatan 1 dan tingkatan 2. Bagi tingkatan 1 meraka akan didedahkan dengan penggunaan domir, isim, faiel, hurf dan lain-lain serta mereka dilatih untuk membuat ayat dan bertutur dalam bahasa arab. Manakala bagi tingkatan 2, mereka di dedahkan dengan ilmu tasrif. Madih nabawiyah, nasyid, hadis, ayat al-Quran dan riadah turut di selitkan dalam kursus ini bagi menarik minat pelajar-pelajar.

Sila layari laman web KEMBAQ. Klik di ruangan pautan web ini.
0 Responses to “Kem Bahasa Al Quran”:

Catat Ulasan